3 tips til nem og sund aftensmad i hverdagen
Vi kender det alle sammen. Vi er gået ind i en ny uge, det er mandag og vi er vendt hjem efter en lang arbejdsdag, og der skal nemt og hurtigt noget aftensmad på bordet.
Her kan det for mange være fristende at hoppe på færdigretter, fordi det kun tager få minutter at maden klar og ikke kræver den store forberedelse eller opvask.
Men færdigretterne behøver ikke være den nemme løsning. Med få tips kan du selv lave velsmagene, nem og sund aftensmad.
1.Lav en madplan
Det bedste du kan gøre for dig selv, er at lave en madplan. Allerede der, er du langt i forhold til at få nem og sund aftensmad i hverdagen.
Brug din søndag eftermiddag på at lave madplanen og bestil evt. maden online for at gøre det nemt for dig selv. Du kan også bruge nogle af de mange madplaner, som findes online, eller hoppe på en måltidskasse. Nemmere bliver det ikke. Selvom det måske bliver en smule dyre på den måde, så er det uden tvivl billigere end færdigretter eller take away.
Hvis du er løbet tør for aftensmads ideer til din madplan, så kan du få inspiration til sund aftensmad her.
2. Sunde råvare og et godt basislager
Hvis dit køleskab og køkkenskabe er fyldt med sunde råvare, så kan det næsten ikke gå galt. Gode råvare er byggestenene for en sund kost. Sørg altid for at have masser af frugt og grønt. Gerne grønne bønner på frost og de klassiske bælgfrugter på dåse eller som kan koges. Derudover er fisk, kylling og andet magert kød også vejen frem til sund kost.
Udover at have et godt basislager af grøntsager og kød, så gå også efter altid at have masser af kolonialvare og mælkeprodukter som fx hakket tomater, ris, pasta, nødder, æg, ost, mælk, hvedemel osv. Så har du altid noget at trylle med.
Generelt er det meget nemmere at vide, hvad der er i din mad, hvis du selv tilbereder den. Det er nemlig et stort problem med sukker, salt og fedt i færdiglavet retter.
Køb desuden råvare, der er i sæson. Først og fremmest fordi det smager af mere, men også fordi det ofte er billigere og mindre belastende for klimaet.
3. Vær’ realistisk
Husk at starte roligt ud. Mange banker sig selv oven i hovedet, fordi de ikke får holdt deres madplan stramt, og mange kører også død i en kostomlægning, hvis de starter for voldsomt ud og forsøger at ændre for mange vaner på én gang.
Du kan fx bare starte med at planlægge to måltider om ugen frem for den hele – eller bare starte med at spise vegetarisk en dag.
Ligesom med alt andet, så holder vanerne længere, hvis man bygger dem langsomt op.