Guide: Sådan påvirker dit madindtag dine tænder

Sammenhængen mellem dit indtag af mad og dine tænders tilstand er dybt forbundet. Hvad du spiser, kan påvirke dine tænders styrke, sundhed og endda deres udseende.


Sukkerholdige fødevarer og drikkelse


Først og fremmest kan sukkerholdige og syreholdige fødevarer være skadelige for dine tænder. Sukker er en primær årsag til tandforfald, da det giver næring til de bakterier, der danner plak på dine tænder. Disse bakterier producerer syrer, som kan nedbryde emaljen og forårsage huller i tænderne. Derfor er det vigtigt at begrænse indtaget af sukkerholdige fødevarer og drikkevarer som sodavand, slik og kager for at beskytte dine tænder.


Syreholdige mad og drikke


Syreholdige fødevarer og drikkevarer som citrusfrugter og vine kan også være skadelige for dine tænder ved at nedbryde emaljen og gøre dem mere modtagelige. Mens disse fødevarer ikke behøver at blive helt elimineret fra din kost, er det en god ide at begrænse dit forbrug og skylle munden med vand efter indtagelse.


Hvad er godt at spise?


På den anden side kan visse fødevarer være gavnlige for dine tænder. Knasende frugt og grøntsager som æbler, gulerødder og selleri kan stimulere produktionen af spyt, som er kroppens naturlige forsvar mod tandforfald. Hvis du ikke har lige tænder, kan maden sætte sig fast, hvilket kan føles irriterende, men det er også uhensigtsmæssigt ift. at holde tænderne rene. Er dine tænder skæve, kan du overveje at få vurderet, om en tandretning på Frederiksberg vil være en hensigtsmæssigt for dit bid.


Vil du holde dine tænder hvide?


Når det kommer til at holde tænderne hvide, kan visse fødevarer og drikkevarer danne pletter eller misfarve tænderne over tid, eksempelvis kaffe, te, rødvin og mørke bær. Hvis du ønsker at bevare dine tænders naturlige hvide farve, kan det være en god ide at begrænse dit forbrug af disse fødevarer og drikkevarer eller børste tænderne efter indtagelse, så du mindsker risikoen for pletter.