Guide: Sådan holder du dine tænder sunde og smukke

Tænder er vigtige for vores udseende og vores helbred. De hjælper os med at tygge og fordøje vores mad, og de er en stor del af vores smil.

God mundhygiejne er afgørende for at holde tænderne sunde og smukke. Ved at følge nogle få simple tips kan du hjælpe med at forebygge tandkødsbetændelse, huller i tænderne og andre mundsygdomme.

Børst dine tænder to gange om dagen

Børstning er den vigtigste ting, du kan gøre for at holde dine tænder sunde. Børst dine tænder to gange om dagen i to minutter med en blød tandbørste og fluortandpasta.

Brug en tandbørste med et blødt børstehoved. Et blødt børstehoved er mere skånsomt for tandkødet end et hårdt børstehoved.

Børst dine tænder i små, cirkulære bevægelser. Sørg for at børste alle overflader af tænderne, inklusive forsiden, bagsiden og tyggefladerne.

Brug tandtråd en gang om dagen

Tandtråd hjælper med at fjerne plak og madrester fra mellemrummene mellem tænderne. Plak er en blød, klæbrig belægning, der kan føre til tandkødsbetændelse og huller i tænderne.

Brug en tandtråd, der er tynd og stærk. Bøj tandtråden i en form, der passer mellem tænderne, og træk den forsigtigt frem og tilbage.

Få regelmæssige tandrensninger og tandeftersyn hos tandlægen

Tandlægen kan fjerne plak og tandsten, som tandbørsten og tandtråd ikke kan nå. Tandlægen kan også identificere og behandle eventuelle mundsygdomme i et tidligt stadium. Få regelmæssige tandrensninger og tandeftersyn hos Alhambravej Tandlægerne hvert halve til hele år.

Spis en sund kost

En sund kost kan hjælpe med at holde dine tænder sunde. Spis masser af frugt, grøntsager og fiber. Frugt og grøntsager er gode for munden, fordi de hjælper med at fjerne plak og tandsten. Fiber hjælper med at holde fordøjelsen sund, hvilket også er godt for munden.

Undgå at spise for mange sukkerholdige fødevarer og drikkevarer. Sukker kan føre til tandkødsbetændelse og huller i tænderne.

Undgå at ryge

Rygning er dårligt for dit helbred, og det er også dårligt for dine tænder. Rygning kan føre til gule tænder, tandkødsbetændelse og huller i tænderne.

Drik rigeligt med vand og andre gode tips

Vand hjælper med at holde munden fugtig og fjerne bakterier. Dertil bør du:

  • Undgå at spise for mange syrlige fødevarer og drikkevarer. Syrer kan ætse emaljen på tænderne.

  • Undgå at spise for mange klebrige fødevarer. Klebrige fødevarer kan sætte sig fast mellem tænderne og give bakterier mulighed for at vokse.